همه نوزادان تازه متولد شده بیشتر از آنکه بیدار باشند میخوابند. اما مدت خواب آنها کوتاه و زمانهای خوابیدنشان بینظم است. مدیریت کردن زمان خواب نوزاد یکی از مشکلترین بخشهای مراقب از نوزاد است. نوزادان تازه به دنیا آمده به زمانبندی و ریتم روزمره عادت ندارند. به همین دلیل شاید به میزان کافی نخوابند. بعضی از والدین نگران هستند که کودک آنها کم یا زیاد میخوابد. اگر در این مورد نگرانی دارید بهتر است مدت خواب کودک را یادداشت نمایید. احتمالا متوجه خواهید شد که خیلی بیشتر یا خیلی کمتر از آنچه تصور میکردید نوزاد میخوابد.
نوازدان به طور معمول چقدر میخوابند؟
نوزادان به طور میانگین 14 تا 17 ساعت در شبانه روز میخوابند. با این وجود میزان خواب آنها با هم متفاوت بوده و ممکن است بعضی 11 ساعت و بعضی تا 19 ساعت بخوابند. وقتی که نوزاد بیمار یا اختلالی در نظم روزمره او ایجاد شود زمان خواب او کمتر یا بیشتر خواهد شد. معمولا نوزاد بین 30 تا 45 دقیقه و حداکثر تا 4 ساعت میخوابد. در 2 هفته اول تولد، طبیعی است که برای شیر خوردن بیدار شده و بلافاصله بعد از آن بخوابد. وقتی که کودک وارد سنین خردسالی میشود زمانبندی خواب او تنظیم میشود. او سرانجام شروع به خوابیدن کامل در شب مینماید. اما ممکن است هنوز هم چند بار در شب برای شیر خوردن بیدار شود. نوزادان معمولا تا 6 ماهگی زمانبندی منظمی برای خواب ندارند. حتی در این زمان هم بچهها واقعا با هم متفاوت هستند اما معمولا بیشتر از 3 ساعت به طور پیوسته بیدار نمیمانند.
علت زیاد خوابیدن نوزاد چیست؟
زیاد خوابیدن نوزاد نباید باعث نگرانی والدین شود مگر اینکه علائم دیگری هم وجود داشته باشد. مهمترین علتهای زیاد خوابیدن نوزاد عبارتند از:
- جهش رشد؛
- بیماریهای معمولی مثل سرماخوردگی؛
- واکسیناسیون؛
- خواب کم کیفیت به دلیل عفونت دستگاه تنفسی که باعث مشکلات تنفسی میشود.
- بعضی از بچهها زیاد میخوابند چون زردی دارند یا به اندازه کافی شیر نخوردهاند.
رنگ پوست و چشم کودک مبتلا به زردی، زرد است. سایر علائم زردی شدید عبارتند از:
- بیحال بودن؛
- مشکل در شیر خوردن؛
- افادهای شدن و احساس ناراحتی کودک.
نوازدانی که خوب شیر نمیخورند آب بدن آنها کم میشود، وزن کم میکنند و رشد آنها کم میشود. بعضی از والدین نمیدانند کودک به اندازه کافی شیر خورده است. پزشک اطفال میتواند به شما کمک کند بدانید کودک به اندازه کافی شیر میخورد یا نه. علائمی که کمک میکند متوجه شوید کودک به اندازه کافی شیر نخورده است عبارتند از:
- اگر کودک خیلی بیحال یا غیر واکنشی به نظر میرسد؛
- نوزاد بیش از 6 هفته است و هر هفته کمتر از 170 گرم وزن اضافه میکند؛
- کمتر از 4 بار پوشک خیلی خیس در روز دارد؛
- بعد از شیر خوردن آرامتر نمیشود.
در موارد نادر، کودک وضعیتی دارد که باعث میشود خیلی بخوابد. تنفس یا اختلالات قلبی بر خوابیدن کودک اثر میگذارد. کودکان نارس، نسبت به نوزادان فول ترم الگوی خواب متفاوتی دارند.
چه زمانی باید نوزاد را برای شیر خوردن بیدار کرد؟
بعضی از نوزادان در طول 1 یا 2 ساعت چند مرتبه غذا یا شیر میخورند. بیشتر نوزادان باید هر 2 تا 3 ساعت شیر بخورند (یا 8 تا 12 بار در هر 24 ساعت شبانه روز). اگر بچه خوب وزن نگرفته بیشتر باید شیر بخورد.
غذا دادن بچه وقتی که نشانههای گرسنگی را از خود نشان میدهد (مثل علامت ردیابی، مکیدن یا بیرون آوردن زبان)، بهترین راه برای فهمیدن این است که به اندازه کافی شیر خورده است.
لازم است نوزادان بزرگتر را برای غذا خوردن بیدار کرد. معمولا نوزادان کوچکتر از 1 ماه در زمان گرسنگی بیدار نمیشوند. کودکان کمتر از 4 هفته نباید بیش از 4 تا 5 ساعت بدون غذا سپری نمایند.
برای بیدار کردن بچه که شیر بخورد کنار گونه او را نوازش کنید. این میتواند باعث واکنش ردیابی شود. بیشتر بچهها دوست ندارند پای آنها نوازش شود. اگر نوازش گونهها کارساز نباشد سعی کنید به آرامی انگشتان پای نوزاد را قلقلک دهید یا به آرامی پایین پای او را مالش دهید. نیازهای غذایی از بچهای به بچه دیگر متفاوت است. والدین باید با پزشک مشورت در این خصوص مشورت کنند.
آیا خوابیدن زیاد نوزاد خطرناک است؟
معمولا نوزادی که به نظر میرسد زیاد میخوابد خواب او نامنظم است. با این حال، مسائلی مثل عفونت تنفسی که آسیبهای خردسالان مسائلی معمولی محسوب میشوند در نوزادان خطرناکتر هستند. بنابراین اگر نگران زمانبندی کودک هستید حتما باید با پزشک مشورت نماید. بعضی از اقداماتی که قبل از مراجعه به پزشک باید انجام دهید عبارتند از:
- هر وقت که کودک نشانه های گرسنگی دارد به او شیر بدهید؛
- به نوزادان هر 1 تا 2 ساعت شیر بدهید تا مطمئن شوید به اندازه کافی غذا دریافت کرده است؛
- مطمئن شوید نوزاد زیاد گرم یا زیاد سرد نباشد؛
- 1 تا 2 روز میزان خواب کودک را یادداشت نمایید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمایید؟
هر وقت که تردید دارید باید با پزشک مشورت نمایید. تنها پزشک میتواند علت قطعی خوابیدن زیاد نوزاد را تشخیص دهید. در بسیاری از موارد، او میتواند به صورت تلفنی هم شما را راهنمایی کند.
خواب زیاد نوزاد اورژانسی نیست مگر اینکه کودک نشانههای مشکلات تنفسی را داشته باشد. اگر شرایط زیر وجود داشت بلافاصله با پزشک تماس گرفته یا به اورژانس مراجعه نمایید:
- بچه نفس نفس میزند یا تنفس او همراه با خس خس سینه است؛
- تنفس نوزاد با صدای بلند است؛
- سوراخ بینی نوزاد در زمان تنفس قرمز میشود؛
- پوست اطراف قفسه سینه نوزاد در زمان تنفس به سمت داخل میرود؛
- بچه تب دارد؛
- حدس میزنید بچه چیزی سمی را استنشاق یا لمس کرده یا خورده باشد.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه