خیلی عجیب نیست که زنان دارای اضافه وزن و چاق، در بارداری وزن کم کنند. این موضوع علتهای مختلفی دارد. افزایش وزن فرد در بارداری باعث ذخیره انرژی به شکل چربی ذخیره شده میشود که در زایمان و شیردهی به آن نیاز دارید. اما اگر از قبل ذخیره کافی داشته باشید بدن شما خود را تطبیق میدهد.
تناسب اضافه وزن بارداری با وزن فرد چگونه است؟
هر چه در زمان اقدام برای بارداری و ابتدای بارداری وزن شما بیشتر باشد در ادامه افزایش وزن کمتری خواهید داشت. ممکن است حتی فرد باردار در سه ماهه اول وزن کم کرده و سپس به تدریج در سه ماهه دوم و سوم بارداری وزن اضافه کند.
علت کاهش وزن بارداری چیست؟
بدن فرد در بارداری کالری بیشتری مصرف میکند پس اگر رژیم غذایی خود را تغییر ندهید ممکن است در ابتدا مقداری کاهش وزن داشته باشید. اولویت بدن تامین مواد غذایی برای جنین است. وقتی که کالری مصرفی بدن شما به سمت رشد جنین میرود ممکن است بدن برای ادامه راه از چربی ذخیره استفاده کرده و سبب کاهش وزن شود.
بعضی از خانمهای باردار در سه ماهه اول بارداری به دلیل حالت تهوع و استفراغ، وزن از دست میدهند.
آیا کاهش وزن ابتدای بارداری به جنین آسیب میرساند؟
معمولا کاهش وزن به جنین آسیب نمیزند. برای زنانی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند مقداری کاهش وزن میتواند حتی مفید باشد اما کاهش وزن زیاد احتمال زایمان زودرس و تولد جنین با وزن کم را بالا میبرد. یکی از عواملی که پزشک در هر بار ویزیت بارداری چک میکند میزان تغییرات وزن شما است. اگر مشکلی وجود داشته باشد او حتما شما را راهنمایی خواهد کرد.
اگر هر در مورد وزن خود هر گونه نگرانی دارید حتما با پزشک صحبت نمایید. مثلا اگر در یک هفته 4 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشید به احتمال زیاد مشکلی در بارداری وجود دارد و اگر دچار ناخوشی صبحگاهی هستید که باعث کاهش وزن زیاد شما میشود ممکن است دچار استفراغ شدید حاملگی (hyperemesis gravidarum) شده باشید که نیازمند توجه و درمان فوری است.
میزان افزایش وزن فرد در بارداری چقدر باید باشد؟
این موضوع هم به وزن اولیه بارداری و هم به تک قلو یا چند قلو بودن جنین بستگی دارد. همانطور که گفته شد افزایش وزن زنان متوسط یا چاق در بارداری کمتر از زنان لاغر است.
برای بارداری یک قلو، افزایش وزن زنان چاق و لاغر بین 6 تا 18 کیلوگرم متغیر است.
رژیم غذایی فرد باردار چگونه باید باشد؟
بهترین کار آن است که یک رژیم غذایی غنی و متنوع داشته باشید که مواد غذایی لازم برای جنین را به او رسانده و مواد سلامت خود شما را هم تامین نماید. به هیچ وجه نباید گرسنه بمانید.
بیشتر بدانید:
علت کم کردن وزن یا وزن نگرفتن نوزاد بعد از تولد
راه های موثر برای وزن گیری و افزایش وزن جنین در بارداری
جدول وزن جنین در هفته های مختلف بارداری و دقت تخمین سونوگرافی
ثبت ديدگاه