تهوع و استفراغ اغلب بعنوان «ناخوشی صبحگاهی» یا «بیماری صبحگاهی» در بارداری نامیده میشود که از علایم عمومی و ناراحتکننده خانمهای باردار است. ناخوشی صبحگاهی نام اشتباهی است زیرا بیشتر خانمهای باردار در طول روز از آن رنج می برند. بعضی از مشخصات مهم حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری به شرح زیر است.
شیوع و زمان وقوع
حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری بسیار معمول است و برای 50 تا 80 درصد از بانوان باردار اتفاق میافتد. در بیشتر موارد علائم معمولا از هفته پنجم بارداری آغاز و در هفته سیزدهم بارداری تمام می شود. اگر چه در 20 درصد موارد، تهوع و استفراغ ممکن است در تمام بارداری ادامه یابد. علت تهوع و استفراغ دوران بارداری هنوز نامعلوم است.
حالت تهوع و استفراغ شدید
در بعضی از موارد حالت تهوع و استفراغ شدید، منجر به از بین رفتن آب بدن، بهم خوردن توازن الکترولیتها و گاهی اوقات کم شدن وزن می شود و در این حالت نیاز به بستری شدن در بیمارستان است. در بیشتر موارد مقصود از درمان، بهبود شرایط زندگی خانم های باردار است. درمان حالت تهوع و حال بهم خوردگی شدید بارداری بسیار ضروریست و میتواند نجاتبخش باشد. هیچگونه درمان خاصی برای تمامی بانوان باردار وجود ندارد. یک رویکرد دقیق چند مرحلهای که شامل تنظیم برنامه غذایی، استفاده از گیاهان دارویی و داروها است، باید براساس نیازهای بانوان باردار در نظر گرفته شود. پشتیبانیهای روحی در این مورد بسیار ارزشمند است. اگرچه نکات زیر در این مورد قابل ذکر میباشد:
در شرایطی که اندازه هورمونهای بارداری زیاد بوده (بارداریهای دوقلو و غیرطبیعی)، که با وقوع بیشتر حالت تهوع و حال بهم خوردگی همراه است. از طرف دیگر، بانوانی که هورمونهای زمان بارداری آنان کمتر ( خانمهای سیگاری) است، حالت تهوع و حال بهم خوردگی کمتری را تجربه میکنند.
بانوانی که از ویتامینهای مکمل دوران بارداری استفاده میکنند، کمتر دچار حالت تهوع و حال بهم خوردگی های شدید میشوند.
شواهد کمی نشان میدهد که ناراحتیهای روانی و دگرگونیهای عصبی که به بیماریهای فیزیکی تبدیل می شوند دلیلی برای حالت تهوع و حال بهم خوردگی هستند. اگرچه حالت تهوع و حال بهم خوردگی خصوصا درموارد شدید آن، باعث ناراحتی و پریشانی میشود که این خود حال بهم خوردگی را تشدید می کند.
تاریخچه حالتهای شدید حال بهم خوردگی در افراد دیگر خانواده نشان میدهد که مسائل ژنتیکی در این خصوص تاثیر گذار است. تاریخچه حالت تهوع و حال بهم خوردگی در بارداری قبلی نشانگر قابلیت ذاتی فرد باردار است.
تاریخچه سردردهای میگرنی با حالت تهوع و حال بهم خوردگی رابطه دارد.
بانوان در اولین بارداری در مقایسه با بارداریهای بعدی، کمتر دچار حال بهم خوردگی شدید میشوند.
زمانی که بین نوبتهای بارداری زمان کوتاهی است، حالت تهوع و حال بهم خوردگی بطور معمول بیشتر مشاهده میشود.
بانوان اغلب در اوایل بارداری حالت تهوع را تجربه میکنند. در بیشتر موارد این علائم ملایم و زود گذر بوده و به سادگی با تغییر رژیم غذایی قابل پیشگیری است. اگر چه در بعضی موارد احتمال شدت آن نیز وجود دارد. تهوع شدید ممکن است در تمامی مدت بارداری ادامه داشته و با کم شدن آب بدن و از دست دادن وزن نیز همراه باشد.
حتی در مواردی که حال بهم خوردگی شدید نیست، تهوع و استفراغ می تواند بر دیدگاه خانمها به مساله بارداری تاثیرگذار باشد و موجب ناراحتی شدید شده و در نیازهای تغذیهای بارداران مداخله کند.
پیشنهادات تغذیهای
از غذاها و بوهایی که تشدیدکننده علائم حالت تهوع و حال بهم خوردگی است، دوری کنید.
از خوردن قرصهای آهن خودداری کنید.
در روز به اندازه کافی آب (یک تا یک و نیم لیتر) یا نوشابههایی که حاوی نمک، گلوکز و پتاسیم است، بنوشید و همچنین عصاره زنجبیل بعلاوه آب و شکر درمانی سنتی برای حالت تهوع و حال بهم خوردگی است. سوپ آب گوشت با رشته یا با برنج نیز مفید میباشد. از خوردن سوپهایی که با خامه تهیه شده، به دلیل چربی فراوان آن خودداری کنید.
از درمانهای گیاهی و طبیعی با نظر پزشکتان استفاده کنید.
ویتامین B6 بدلیل خاصیت ضد تهوع آن مورد استفاده قرار میگیرد.
قرصهای زنجبیل نیز مفید است.
مواد نشاستهای مثل سیب زمینی، برنج و ماکارونی برای تغذیه پیشنهاد میشود.
غذا و پیش غذاهای شیرین با پروتئین زیاد و کربوهیدراتها را مورد استفاده قرار دهید و از غذاهای چرب و با ادویه فراوان دوری کنید. وعدههای غذایی کم حجم در زمانهای کوتاه به شما کمک میکند.
منبع: سایت نی نی پلاس
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه