استراحت در بستر، که به معنای کاهش فعالیتهای روزمره است از نظر پزشکان مختلف معانی متفاوتی دارد. استراحت در بارداری از کاهش محدود فعالیتها تا بستری شدن در بیمارستان را در بر میگیرد. اینکه چه موقع باید استراحت نمایید به نظر پزشک شما بستگی دارد.
با وجود آنکه تجویز استراحت مطلق در حال کاهش است اما هنوز هم در مواردی برای محافظت از مادر و جنین از خطرات احتمالی تجویز میشود. در اینجا نکاتی ذکر شده که به شما کمک میکند در صورت داشتن استراحت در بستر هم از نظر فیزیکی و هم از نظر ذهنی بتوانید سلامتی خود را حفظ نمایید.
انواع استراحت در بستر
استراحت در بستر به صورتهای زیر انجام میشود: استراحت در زمانهای مشخص، استراحت در بستر به صورت اصلاح شده، استراحت مطلق و بستری شدن در بیمارستان. اما پزشکان در حال حاضر ترجیح میدهند یکی از موارد زیر را تجویز نمایند:
کاهش فعالیتها در خانه/محل کار (استراحت نسبی)
برخی از پزشکان از شما میخواهند فعالیتهای روزانه را در سه ماهه سوم بارداری کاهش دهید، در زمانهای مشخص استراحت نمایید و فعالیتهایی مثل ورزش، بالا رفتن از پلهها، قدم زدن و ایستادن برای مدت طولانی را محدود نمایید. در این حالت، مثل قبل میتوانید در خانه یا محل کار راه بروید و تا حدودی کار انجام دهید.
کاهش فعالیتها در بیمارستان (استراحت مطلق)
برخی از بیماران باید مرتب تحت نظر باشند، در نتیجه بهترین جا برای آنها بیمارستان است. آنها به خاطر ویژگی خاص بیمارستان، زمان بیشتری را در بستر سپری میکنند. اما به دلیل نگرانیهایی که طولانی شدن زمان بستری به همراه دارد، پزشکان معمولا شرایط بیمار را بررسی و دستور انجام برخی فعالیتهای بدنی سبک را به بیمار میدهند.
چرا پزشکان استراحت در بستر را تجویز میکنند؟
گاهی به دلیل داشتن برخی شرایط مزمن، استراحت در بستر تجویز میشود. برای بعضی دیگر به دلیل شرایطی که در دوران بارداری پیش میآید استراحت در بستر تجویز میشود:
مسمومیت بارداری
حدود 10 درصد خانمهای باردار به مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی مبتلا میشوند. از آنجا که تنها درمان مطمئن برای این بیماری زایمان است، فرد تا زمانی که زایمان به حالتی ایمن برسد در بیمارستان بستری میماند.
احتمال زایمان زودرس
خانمهای بارداری که قبل از هفته 37 بارداری انقباضات منظم دارند یا آنهایی که سایر علائم زایمان زودرس مثل خونریزی را تجربه میکنند معمولا در بیمارستان بستری میگردند. به طور کلی هدف آن است که زایمان دستکم برای 48 ساعت آینده به تاخیر بیفتد تا داروهای استروئیدی که باعث تسریع رشد و کامل شدن ریههای جنین میشوند به بیمار داده شود. خوشبختانه، گاهی روند زایمان زودرس متوقف شده و مادر در تاریخ مقرر شده، زایمان میکند.
تغییرات سرویکس
اگر دو قلو یا چند قلو باردار بوده یا دچار نارسایی گردن رحم (سرویکس) باشید، پزشک اندازه سرویکس را زیر نظر میگیرد. اگر طول سرویکس خیلی زود، کم شود، احتمالا پزشک عمل سرکلاژ (بخیه زدن دهانه رحم) و کاهش فعالیتها را توصیه میکند.
بارداری دو قلویی یا چند قلویی. برای مادرانی که دوقلو یا چند قلو باردار هستند به دلیل آنکه بارداری پرخطر محسوب میشود معمولا تجویز پزشک کاهش فعالیتها است. اگر آنها در بیمارستان بستری شوند پاهای آنها نسبت به بدن با زاویه کمی بالاتر قرار میگیرد تا نیروی جاذبه کمک کند بچهها بیشتر در رحم مادر باقی بمانند. پزشکانی که کاهش فعالیتهای روزانه را تجویز میکنند معتقدند این کار به کم شدن فشار به رحم و قلب و خونرسانی به رحم کمک میکند.
معایب استراحت در بستر
معایبی برای استراحت در بستر وجود دارد که باعث میشود پزشکان برای تجویز آن محتاطانه عمل نمایند. نداشتن و کاهش فعالیت برای مدت طولانی باعث اعمال فشار به کمر و پشت، آسیبهای پوستی و استخوان، لخته شدن خون در پاها و طولانیشدن فرایند بهبود بعد از زایمان میشود.
همچنین برخی علائم بارداری مثل سوزش سر معده، یبوست، ورم پا تشدید شده به علت آنکه در این حالت بدن نمیتواند گلوکز را با نرخ قبلی بشکند، موجب افزایش ریسک ابتلا به دیابت بارداری میشود. علاوه بر آن، احتمال کاهش اشتها، کاهش وزن و کم بودن وزن کودک در زمان تولد و خطر افسردگی پس از زایمان وجود دارد.
استراحت در بستر چه تاثیری بر خانواده دارد؟
بر مبنای میزان کاهش فعالیتهای روزمره افراد خانواده باید برخی تغییرات را در زندگی روزمره خود انجام دهند:
همسر
بر مبنای توصیه پزشک، احتمالا همسر شما باید در زمان استراحت شما مسئولیت کارهای خانه را به عهده گیرد. رابطه جنسی معمولا مجاز نیست (راههایی برای نزدیکی وجود دارد که پزشک میتواند برای شما تعیین کند). گاهی از همسر خود بخواهید برای تجدید روحیه با دوستان خود بیرون برود.
فرزندان
اگر دارای فرزند هستید و به خصوص اگر او کوچک است و به محبت شما نیاز دارد باید از بازیهایی که فعالیت کمتری نیاز دارد استفاده نموده یا برای او کتاب بخوانید. اگر این هم برای شما امکانپذیر نیست از نزدیکان و دوستان خود بخواهید برای بازی و سرگرمی کودک به شما کمک نمایند.
بعد از زایمان
بعد از زایمان باید انتظارات خود را نسبت به قبل از دوران بارداری، کاهش دهید. به میزانی که فعالیتهای شما در زمان استراحت کاهش پیدا کرده توان بدنی و عضلانی شما هم تغییر کرده است. به خاطر داشته باشید که فرایند تجدید قوا و بازیابی به تدریج انجام میشود. پیادهروی و شنا خیلی مفید است. با تلاش مستمر، کمک همسر، نزدیکان و دوستان مطمئنا میتوانید به فرم قبلی خود برگردید.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه