هیچیک از پدر یا مادرها نمیتواند زمانی که وقایع مهم رشد کودک مثل راه رفتن و گفتن اولین کلمات اتفاق میافتد را پیشبینی نمایند. کاملا طبیعی است که شما نگران رشد کودک خود باشید. اما فراموش نکنید که سرعت رشد هر کودکی منحصر به خود او است و همه کودکان از این نظر با هم تفاوت دارند. به همین دلیل است که دوران کودکی فرزندان یکی از زیباترین و جذابترین مراحل زندگی والدین و شاید خاطرهسازترین آنها باشد.
مراحل رشد کودکان مختلف چگونه است؟
همانطور که گفته شد هر کودکی با سرعت خودش مراحل مهم رشد خود را طی میکند. ممکن است بعضی اتفاقات رشد فرزند شما زودتر از دیگران و بعضی از آنها دیرتر از دیگران و همسن و سالهای او اتفاق بیفتد.
مثلا ممکن است کودک شما زودتر از همسن و سالهای خودش شروع به گفتن کلمات کند اما دیرتر از دوستانش دندان در بیاورد. یا خیلی دیرتر شروع به سینه خیز رفتن بکند اما خیلی زودتر از دیگران راه برود. همه اینها میتواند نرمال و طبیعی باشد. مراحل رشد کودک بسیار زیبا و اعجاب آور است اما ممکن است گیج کننده هم باشد.
یادگیری مهارتهای کودکان چگونه اتفاق میافتد؟
عوامل بیشماری وجود دارد که بر زمان انجام کارها توسط کودک موثر هستند. تقریبا در تمامی حالات، زمانبندی اصلا اهمیتی ندارد. مثلا بچه ها فقط متوانند مهارتهایی را بدست آورند که برای آنها شانس یادگیری آنها وجود داشته است. مثلا بچهای که مدت زیادی از روز را در خودرو و در حالیکه در صندلی ماشین قرار دارد طی میکند احتمالا مهارتهای حرکتی را دیرتر از سایرین کسب خواهد کرد.
همچنین کودک دارای انرژی زیادی است اما در هر صورت انرژی او اندازه ای دارد. مثلا بچهای که بیشتر در حال یادگیری مهارتهای حرکتی است ممکن است کلمات را دیرتر فرا بگیرد.
آیا بین سرعت یادگیری مهارتهای کودک زودرس و دیگر نوزادان تفاوتی وجود دارد؟
اگر کودک شما نارس به دنیا آمده باشد مهارتهای زندگی را دیرتر کسب میکند و طبیعی است که دیرتر از همسنهای خودش مراحل رشد را طی کند. جالب است بدانید که میزان تاخیر یادگیری او تقریبا به اندازه زودتر به دنیا آمدنش نسبت به تاریخ زایمان است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
با وجود انکه همه والدین میدانند که هر کودکی ویژگیهای خاص خودش را دارد اما باز هم عجله دارند بدانند چه زمانی کودک میتواند مهارتهایش را فرا بگیرد. تنها زمانی که یک بچه کارهای همسن و سالهای خودش را به طرز آشکاری نمیتواند انجام دهد نیازمند مراجعه به پزشک است. حتی در این حالت هم با توصیههای پزشک و یا مراکز توانبخشی، کودک میتواند مهارتهای لازم را با کمی تاخیر بدست آورد و در اغلب موارد جای نگرانی نیست.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه