هپاتیت B نوعی التهاب کبدی است که توسط ویروس هپاتیت B ایجاد میشود. سایر انواع هپاتیت ویروسی، هپاتیت A و هپاتیت C هستند اما هپاتیت B تنها نوع آن است که میتواند در زمان زایمان بر جنین اثر بگذارد. البته هپاتیت C هم میتواند از مادر به جنین انتقال پیدا کند اما نرخ سرایت آن بسیار پایین و احتمال آن خیلی کم است.
میزان شیوع این بیماری چقدر است؟
خوشبختانه میزان ابتلا به بیماری هپاتیت ب در ایران در حال کاهش است و از حدود 5 درصد در سالهای گذشته در اکثر استانهای کشور به حدود ۲ درصد رسیده است.
چه کسانی در خطر ابتلا به بیماری قرار دارند؟
همه کسانی که در معرض خون یا ترشحات و مایعات بدن افراد مبتلا به بیماری قرار دارند، در خطر ابتلا هستند. همچنین اگر حرفه شما پزشکی و بیمارستانی است یا شغل شما به نوعی است که در معرض خون افراد دیگر و فراوردههای خونی قرار دارید، با فرد حامل بیماری یا دارای عفونت مزمن رابطه جنسی دارید، اگر دارای چند شریک جنسی باشید، یا از داروهای وریدی استفاده میکنید، خطر ابتلا به بیماری برای شما زیاد است.
علائم بیماری هپاتیت B چیست؟
علایم معمول بیماری هپاتیت B، شامل زردی (پوست یا چشم زرد)، خستگی، درد در ناحیه شکم، حالت تهوع و استفراغ، از دست دادن اشتها است اما متاسفانه حدود یک سوم مبتلایان هیچ علامتی مشاهده نمیکنند. تنها راه مطمئن تشخیص بیماری آزمایش است. توصیه میشود تمامی خانمهای باردار تست هپاتیت ب را انجام دهند.
آیا احتمال انتقال بیماری هپاتیت ب به جنین وجود دارد؟
با وجود آنکه هپاتیت ب به جنین در رحم آسیب نمیرساند اما عفونت بیماری ممکن است در حین زایمان از طریق خون مادر یا مدفوع به جنین سرایت پیدا کند و متاسفانه احتمال سرایت زیاد است (حدود 90 درصد). اگر ویروس به بدن بچه سرایت کند خطر بیماری کبدی برای کل عمر کودک وجود دارد.
برای پیشگیری از ابتلای جنین چه کاری میتوانید انجام دهید؟
اگر جواب تست هپاتیت ب شما مثبت باشد، بعد از بلافاصله به دنیا آمدن نوزاد دو واکسن تزریق میشود. مرحله اول واکسن هپاتیت ب که جز واکسنهای روتین بعد از تولد نوزاد است و یک دوز واکسن ایمونوگلوبین هپاتیت ب.
اگر این دو واکسن در 12 ساعت اول بعد از تولد نوزاد تزریق شود او حدود 90 درصد شانس دارد که در تمامی عمر خود در برابر هپاتیت ب مصون شود. مرحله دوم واکسن بین 1 تا 2 ماهگی نوزاد و مرحله سوم در 6 ماهگی باید انجام شود. اینها هم جز واکسنهای روتینی است که نوزادهای دیگر هم میزنند. اگر شما ناقل هپاتیت ب باشید به منظور جلوگیری از سرایت عفونت به نوزاد، نباید به نوزاد از شیر خودتان بدهید.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه