در دوران بارداری قلب مادر باید بیشتر فعالیت کند تا بتواند مواد غذایی را به جنین برساند. به همین منظور، حجم خون بدن بین 30 تا 50 درصد افزایش مییابد. از سوی دیگر، به دلیل افزایش حجم خون، خیلی اهمیت دارد که خانم باردار دریافت اسید فولیک و آهن را بیشتر کند. حال این سوال پیش میآید که چگونه میتوان کمبود آهن را به طور طبیعی در بارداری جبران کرد.
کم خونی چیست؟
کم خونی حالتی است که به میزان لازم از سلولهای قرمز که برای حمل اکسیژن در بدن ضروری هستند، وجود ندارد. چندین دلیل برای کم خونی وجود دارد اما کمبود اهن را از همه بیشتر مشاهده میشود. وقتی که سطح آهن بدن پایین باشد سلولهای قرمز خون نمیتوانند اکسیژن را بافتهای بدن برسانند. با وجود آنکه کم خونی خفیف معمولا در روند بارداری مشکلی ایجاد نمیکند اما شکل آن حاد آن میتواند فرد را در خطر زایمان زودرس و نوزاد با وزن کم قرار دهد.
علائم کم خونی در بارداری
- خستگی و ضعف؛
- ضربان قلب سریع؛
- عدم تمرکز؛
- تنگی نفس؛
- پوست رنگ پریده؛
- درد در ناحیه قفسه سینه؛
- سرگیجه؛
- سردی دستها و پاها.
اگر دو قلو یا چند قلو باردار باشید، بارداریهای شما شیر به شیر یا نزدیک به هم باشد، خوراکیهای سرشار از آهن نخورید و قبل از بارداری پریودهای سخت داشتهاید احتمال کم خونی بیشتر است.
درمان طبیعی کم خونی در بارداری
اگر فکر میکنید دچار کمبود آهن هستید حتما با پزشک مشورت نمایید مصرف بیش از حد مکملها میتواند خطرناک باشد و باعث آسیب به کلیه و سایر اندامهای بدن شود. پزشک با بررسی و انجام آزایش میتواند تعین کند آیا دچار کم خونی هستید و در صورت نیاز، به میزان مورد نیاز برای شما دارو تجویز نماید.
اگر پزشک برای شما مکمل آهن تجویز نماید باید حداقل 2 ساعت قبل و چهار ساعت بعد از مصرف داروی ضد اسید معده آنرا مصرف نمایید چون داروی ضد اسید میتواند باعث مداخله در فرایند جذب آهن شود. به خاطر داشته باشید که برای رسیدن به سطح مناسب آهن در بدن، حدود چند ماه تا یکسال و حتی بیشتر زمان لازم است. اما از حدود یک هفته بعد از مصرف مکمل احساس بهتری خواهید داشت. باید بعد از مدتی مجددا به پزشک مراجعه نمایید تا سطح آهن بدن شما دوباره بررسی شود.
اگر بخواهید جذب آهن از طریق خوراکیها در بدن شما بیشتر شود باید سبزیجات با برگ سبز تیره مثل اسفناج مصرف نمایید. گوشت قرمز، گوشت ماکیان، لوبیا، میوه خشک شده، نان غنی شده، سرآل و پاستا هم مفید هستند. مصرف مکملهای ویتامین سی یا مصرف مرکبات، توت فرنگی، کیوی، هندوانه، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، به جذب آهن کمک میکنند.
به خاطر داشته باشد که آهن موجود در سبزیجات، مثل آهن گوشت قرمز به سادگی جذب نمیشود. پس اگر از سبزیجات دارای آهن تغذیه میکنید آنرا با خوراکیهای دارای ویتامین سی هم ما نمایید تا جذب آهن بهتر انجام شود. بدن بعضی افراد به آسانی نمیتواند آهن را از مواد غذایی جذب نماید که در این حالت مصرف مکمل آهن توصیه میشود.
اگر تامین آهن بدن در بارداری به صورت طبیعی امکانپذیر نباشد چه باید کرد؟
اگر مکمل آهن هم کارساز نباشد ممکن است عامل کم خونی اختلال در فرایند جذب باشد. در این حالت، تجویز پزشک آنتی بیوتیک است تا زخم گوارشی را درمان نماید یا درمانهای دیگری بسته به علت، دنبال میشود. در موارد حاد، مکمل آهنِ درون وریدی یا انتقال خون لازم است.
بیشتر بدانید:
سرگیجه و بیحالی در دوران بارداری
ثبت ديدگاه