برای آنکه بارداری اتفاق بیفتد اتفاقات زیادی باید در زمان و شرایط مناسب انجام شود. باروری تنها ویترین این اتفاقات است. هزاران فعالیت باید در رحم و چرخه قاعدگی دست به دست هم دهند تا ایمنی تخمک تضمین شود. یکی از این مسائل آندومتر و ضخامت دیواره آن است.
آندومتر چیست؟
سمت سمت داخلی دیواره رحم پوششی دارد که از غشاءهای موکوسی تشکیل شده است. اینها با هم آندومتر را تشکیل میدهند. آندومتر دو لایه دارد. لایه اول، لایه کارکردی است که در هر چرخه قاعدگی کنده میشود. لایه دیگر بنیادین است که همیشه روی رحم وجود دارد. بسته به چرخه قاعدگی، ضخامت آندومتر تغییر میکند.
ضخامت نرمال آندومتر برای بارداری چقدر است؟
لایه آندومتر به خودی خود بسیار نازک است. نزدیک به انتهای چرخه قاعدگی وقتی که لایه بالایی کاملا کنده شده، لایه باقیمانده به اندازه 1 میلی متر است. وقتی که چرخه تخمک گذاری بعدی آغاز میشود سلولها لایه کارکردی بعدی را روی آن تشکیل میدهند. این لایه از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما ضخامت نرمال اندومتر برای باردار شدن معمولا حدود 8 میلی متر است که باید برای حفظ تخمک بارور شده به 15 میلی متر برسد.
علت نازک شدن اندومتر چیست؟
آندومتر نازک به دلایل زیر ایجاد میشود:
جریان ضعیف خون
اگر رحم به اندازه کافی خون دریافت نکند ممکن است نتواند آندومتر مناسب و با ضخامت کافی برای باردار شدن تولید کند. فقدان خون کافی ممکن است به دلیل رحم به عقب خم شده (Tilted)، فیبروم رحم، یا حتی به دلیل کم تحرکی ایجاد میشود.
رشد نامناسب آندومتر
به طور کلی، وقتی که ضخامت اندومتر کمتر از 6 میلیمتر باشد بارداری نمیتواند اتفاق بیفتد. اما حتی اگر ضخامت اندومتر 8 میلی متر باشد اما رشد آن در هر زمان به اندازه لازم نباشد این هم باعث عدم لقاح میشود.
مسائل مرتبط با استروژن
کاهش سطح استروژن ممکن است گاهی باعث شود رشد سلولی و ضخیم شدن لایه آندومتر در زمان مناسب انجام نشود.
عملکرد نامناسب پروژسترون
گاهی هورمونهای پروژسترون نیز عملکرد نامناسبی دارند و آندومتر نازک میشود.
عوارض جانبی داروهای باروری
بعضی از داروهایی که برای درمان نازایی و تحریک تخمک گذاری استفاده میشوند ممکن است عوارضی داشته باشند که باعث نازک شدن آندومتر شود.
استرس زندگی
استراحت ناکافی ممکن است باعث استرس شده و جلوگیری از رشد بهینه لایه آندومتر شود.
راههای افزایش ضخامت آندومتر برای باردار شدن
رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی متعادل و مغذی بر سطح استروژن و حفظ تعادل هورمونی، اثر گذاشته و جریان خون را افزایش میدهد. تمام این معیارها باعث رشد ایده آل ضخامت آندومتر برای بارداری میشوند.
در طول روز باید وعدههای غذایی داشته باشید که سطح انسولین و کوریزول را در حد مناسب نگهدارد. در رژیم غذایی خود فیبر را قرار دهید به همراه خوراکیهایی که کوآنزیمQ10 را دارند. این یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که بافت مرتبط با استرس را کاهش داده و باعث ایجاد آندومتر ضخیم میشود.
گیاهان سبزبرگ، گوجه فرنگی، تخم مرغ، هویج، ماهی و غیره شامل ویتامینهای مهم D و E و گروه ب کمپلکس هستند که برای چرخش مناسب خون لازم هستند.
استراحت کافی
استراحت کافی و خواب عمیق باعث تعادل هورمونی شده و بر فرایند ضخیم شدن آندومتر تاثیر میگذارد. خواب عمیق 7 تا 8 ساعته برای انجام فعالیتهای رفع آسیبهای بدن و رشد بهینه بافتها ضروری است. زمان خواب و بیداری خود را به طور منظم و در وقت مناسب تنظیم نمایید. نباید ساعتهای طولانی به خصوص شبها بیدار بمانید.
ورزش منظم
راه طبیعی تقویت گردش خون، ورزش منظم است. تقویت جریان خون به رحم هم باعث رشد سلولهای آندومتر شده و ضخامت آنرا افزایش میدهد.
ورزش خیلی سنگین هم لازم نیست. حدود 30 دقیقه ورزش در روز کافی است. ممکن است ورزش طولانی باعث خستگی شود. بهتر است تعادل مناسبی در فعالیتهای خود داشته باشید. ورزش مناسب باعث خواب عمیق شبانه و رشد مناسب میشود.
ماساژ دادن سرخرگ فمورال
یک راه حل اثبات شده برای افزایش جریان خون به سمت رحم و لگن تحریک سخرگ رانی (فمورال) است. با استفاده از انگشتان خود چند ثانیه به این سرخرگ فشار وارد نمایید. بهتر است این کار را از انتهای چرخه قاعدگی تا ابتدای تخمک گذاری انجام شود. سه بار انجام آن در روز روی هر پا و چند مرتبه در روز به رشد آندومتر خیلی کمک میکند. اما اگر آی وی اف کردهاید یا فشار خون شما بالا است، نباید به این سرخرگ فشار وارد نمایید.
طب سوزنی
طب سوزنی میتواند باعث آرامش زنان باردار و نیز تنظیم زایمان گردد. همچنین میتواند خون لازم بدن را تامین کرده و باروری را افزایش دهد.
روغن کرچک
ریسینلیدیک اسید یک ماده شیمیایی است که باعث افزایش جریان خون و افزایش سرعت درمان و شکلدهی بافتها شده و بر تخمدانها و رحم اثر میگذارد. این اسید در روغن کرچک یافت میشود.
در چه صورت ضخامت آندومتر بیش از حد لازم است؟
همانطور که نازک شدن آندومتر مسالهساز است ضخیم بودن زیاد آن هم میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. هیپر پلازی آندومتر به حالتی گفته میشود که به دلیل استروژن اضافی اتفاق میافتد. در این حالت آندومتر بیش از 10 تا 15 میلی متر است.
آیا ممکن است با ضخامت اندومتر 5 میلی متر به بارداری ادامه داد؟
ضخامت 5 میلیمتر برای بارداری و حفظ آن خیلی کم است. ممکن است القای تخمک گذاری به همراه مکمل پروژسترون لازم باشد. ضخامت مناسب آندومتر یک عامل اساسی در روند باردار شدن و حفظ بارداری است. بهره گیری از سبک زندگی مناسب و درمانهای لازم، بدن شما را به محیطی مناسب برای رشد جنین تبدیل میکند.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه