بوتاکس دارویی است که از باکتری با نام کلوستریدیوم بوتولینوم A تهیه میشود. سم بوتولینوم که توسط این باکتری ساخته میشود نوروتاکسین نامیده میشود. اینها سمهایی هستند که گاهی باعث بیماری مهلک و خطرناک بوتولیسم میشوند. نوروتاکسینها نوعی سم هستند که بر سیستم عصبی تاثیر میگذارند. اینها میتوانند اعصاب و بافت اعصاب را بدن را هدف بگیرند.
کاربرد بوتاکس چیست؟
بوتاکس در بسیاری از روشهای پزشکی کاربرد دارد اما بیش از هر چیز توسط متخصصان پوست و جراحان پلاستیک برای دلایل زیبایی استفاده میشود. وقتی که بوتاکس در صورت تزریق میشود خطوط صورت را هموار کرده و ظاهر چین و چروکها را بهبود میبخشد.
کاربردهای دیگر بوتاکس در درمان فلج مغزی، میگرن ارثی، اسپاسم شدید گردن، شقاق مقعد، تعریق زیاد، استرابیسم چشم، و سایر روشهای پزشکی است.
چگونه بوتاکس عمل میکند؟
بوتاکس از طریق تزریق مستقیما وارد ماهیچه شده و در ناحیهای که وارد شده میتواند جلوی عملکرد اعصاب را بگیرد و باعث فلج شدن عضله بشود. اثر بوتاکس موقت است و تزریق باید هر چند ماه یکبار تکرار شود.
آیا بوتاکس وارد شیر مادر میشود؟
اطلاعات کمی در مورد اثر بوتاکس در زمان شیردهی وجود دارد اما :
مقدار کمی بوتولینوم نوع A تصفیه شده در هر تزریق وجود دارد. به نظر میرسد تزریق بوتاکس در شیردهی به بچه صدمهای نمیزند. اما در هر صورت بهتر است قبل از آن با پزشک مشورت نمایید.
با وجود آنکه بعید است سموم بدن مادر از طریق شیردهی وارد بدن کودک شود اما توصیه میشود قبل از بوتاکس به بچه شیر بدهید و بعد از بوتاکس هم چند ساعت به او شیر ندهید.
نکات مهم در مورد استفاده از بوتاکس
سم بوتولینوم خیلی خطرناک و حتی مهلک است. برای جلوگیری از بیماری شدید و عوارض جانب از این دستورالعملها پیروی کنید:
بوتاکس باید توسط پزشک تجویز شده و توسط فرد دارای مجوز تزریق شود. پزشک میتواند مقدار مجاز این داوری خطرناک را تعیین نماید و فرد تعلیم دیده میداند چکونه باید به درستی این ماده خطرناک را در عضله تزریق نماید.
هرگز سم بوتولینوم که توسط پزشک تجویز نشده را استفاده نکنید. به هیچ وجه این ماده را از دستفروشان، اینترنت و فروشگاههای غیر مجاز تهیه نکنید.
عوارض جانبی بوتاکس چیست؟
عوارض جانبی بوتاکس درد، ورم و تاول در ناحیه تزریق، دهان خشک، سردرد و خستگی است.
بوتاکس ممکن است عورض جانبی شدیدتری هم داشته باشد. در صورت مشاهده موارد زیر بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:
- مشکل در قورت داردن؛
- مشکل در صحبت کردن؛
- ضعف عضلانی؛
- مشکلات تنفسی؛
- پلکهای پژمرده؛
- تاری دید؛
- علائم واکنش آلرژیک شامل خارش، جوش، کهیر.
اگر چه عوارض جانبی در کودک شیر خوار انتظار نمیرود اما کودک را برای هر گونه علامت ضعف یا مشکلات معده زیر نظر داشته باشید.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه