وقتی که باردار هستید شکم شما تنها عضو بدن نیست که باید مراقب آن باشید. ممکن است لثههای شما هم خیلی حساس، متورم، آبسه کرده، قرمز و به خصوص زمانی که مسواک میزنید و یا نخ دندان میکشید خونریزی داشته باشند.
علت درد و خونریزی لثهها در بارداری چیست؟
هورمونهایی که غشاء مخاطی را متورم و سینوسها را دچار انسداد میسازند، از هفته پانزدهم بارداری به بعد موجب ورم و آبسه لثهها و خونریزی آنها میشوند. ضمنا همین هورمونها عامل آسیبپذیری دهان در مقابل باکتری و پلاک و حساس شدن و التهاب لثهها هستند و اگر به خوبی درمان نشوند موجب پوسیدگی دندان میشوند.
آیا ورم و خونریزی لثهها در بارداری خطرناک است؟
حساس شدن لثهها در بارداری معمولا نرمال است اما اگر رنگ لثهها قرمزروشن، ورم آنها خیلی زیاد و موارد خونریزی آن فراوان باشد (رنگ مسواک صورتی کمرنگ شده و یا وقتی که دهان خود را آب میکشید خون مشاهده شود) ممکن است دچار ژنژیویت یا التهاب لثه شده باشید که معمولا بیخطر است اما ممکن است به وضعیت حادتری که پریودنتیت نامیده میشود منجر شود.
به همین علت است که مراقبت از دندان در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد. مطالعات نشان میدهد پریودنتیت، ریسک داشتن نوزاد نارس یا بچه با وزن کم یا حتی پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) را افزایش میدهد.
اگر میبینید یک برآمدگی روی لثه شما وجود دارد که وقتی مسواک میزنید خونریزی میکند، اجازه دهید دندانپزشک آنرا معاینه نماید. اینها ممکن است آفت دهان یا گرانولومای پیوژنیک باشند. این برآمدگیهای کوچک قرمز در دوران بارداری ممکن است در همه جای بدن از جمله بازوها، دستها و صورت ظاهر شوند. اما بیشتر روی لثهها نمایان میگردند و معمولا بعد از زایمان به مرور و خود به خود از بین میروند
برای درمان خونریزی و ورم لثهها چه کاری باید انجام دهید؟
از دندانهای خود مراقبت نمایید
روزی دو بار دندانهای خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. لازم است که برس مسواک باید نسبتا نرم باشد و مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به آرامی انجام شود. انجام اینها با خشونت، خود منجر به ورم لثهها و صدمه به بافت لثهها میشود. اگر از روش مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خود مطمئن نیستید با دندانپزشک مشورت نمایید.
به دندانپزشک مراجعه کنید
حداقل یکبار در دوران بارداری اجازه دهید دندانپزشک دندانهای شما را معاینه نماید. حتما به پزشک بگویید که باردار هستید (از اشعه ایکس دوری کرده و از هر گونه عملی که نیاز به هوشبری داشته باشد خودداری نمایید).
زبان خود را مسواک بزنید
باکتریها نه تنها روی دندانها بلکه روی زبان شما هم وجود دارند. برای کاهش میزان باکتری دهان روی زبان هم مسواک بزنید.
از دهانشویه استفاده کنید
از دندانپزشک خود بخواهید دهان شویه مناسب برای کاهش باکتری و پلاک دندان به شما معرفی نماید.
دهان خود را بشویید
اگر در دوران بارداری دچار ناخوشی صبحگاهی شدید حتما مسواک بزنید یا حداقل دهان و دندانهای خود را بعد از استفراغ بشویید. با این کار هم از شر مزه بد دهان خلاص میشوید و هم اسید و باکتری دهان که همراه با غذا وارد دهان شده از دهان پاک میشود.
رژیم غذایی مناسب انتخاب کنید
مطمئن شوید در رژیم غذایی شما به اندازه کافی ویتامین C وجود دارد. ویتامین C باعث استحکام لثهها و جلوگیری از خونریزی میشود. ضمنا باید نیازهای کلسیم بدن را هم به خوبی تامین نماید تا دندانها و استخوانهای قوی داشته باشید.
از شیرینیجات پرهیز نمایید
تا حد ممکن، شیرینیجات مصرف نکنید به خصوص از انواع جویدنی آن و به ویژه زمانی که سریعا نمیتوانید بعد خوردن، مسواک بزنید. به خاطر داشته باشید که میوه خشک نیز مثل قند است و به دلیل اینکه باید آنرا بجویید لای دندانها گیر میکند. اگر نمیتوانید بعد از صرف غذا مسواک بزنید، آدامس بدون قند بجویید.
بیشتر بدانید:
قبل از حاملگی حتماباید همه دندونها رو درست کنید . ب نظرمتو حاملگی خیلی سخت و آزاردهنده است ک ب دندونپزشک مراجعه کنین