آیا نگران آن هستید که شاید قبل از رسیدن به بیمارستان زایمان کنید؟ اگر چه احتمال این اتفاق خیلی کم است اما دانستن اقدامات لازم، به شما آرامش و اعتماد به نفس میبخشد. وقتی که زمان زایمان نزدیک میشود ممکن است مثل بسیاری دیگر از خانمهای باردار این سوال برای شما هم پیش میآید که اگر وقتی در خانه تنها هستید بچه به دنیا بیاد چکار باید بکنید؟
با وجود آنکه این موضوع سوژه بسیاری از فیلمها و سریالها بوده اما از هر 1000 بارداری برای کمتر از یکی از آنها، این حالت پیش میآید. برای آنکه استرس شما کم شود و اگر این اتفاق برای شما افتاد بدانید که چه کاری باید انجام دهید نکات زیر را بخوانید.
شرایط را بررسی کنید
چطور معلوم میشود که بچه دارد به دنیا میآید؟ با وجود آنکه زایمان هر خانم با خانم دیگر متفاوت است اما اگر انقباضات خیلی قوی دارید که با فاصله 3 تا 4 دقیقه اتفاق میافتند، کیسه آب پاره شده یا فشار زیادی برای بیرون آمدن بچه به شما وارد میشود بدانید که زایمان خیلی نزدیک است. ضمنا بچههای اول معمولا دیرتر از بچههای بعدی به دنیا میآیند. بنابراین اگر بچه دوم یا سوم را باردار هستید احتمال به دنیا آمدن آنها در خانه بیشتر است.
با 115 تماس بگیرید
واضح است اولین کاری که باید در این شرایط انجام دهید آن است که به اورژانس و نیز همسرتان اطلاع دهید. وقتی که با اورژانس تماس میگیرید از آنها بخواهید پزشکتان را هم باخبر نمایند. ضمنا پرسنل اورژانس طوری آموزش دیدهاند که از راه دور هم بتوانند شما را راهنمایی کنند، پس تلفن را روی اسپیکر قرار دهید. در خانه را به حالت نیمه باز بگذارید تا پرسنل اورژانس بتوانند به راحتی وارد منزل شما شوند چون زمانی که آنها میرسند شاید در شرایطی نباشید که بتوانید در را باز کنید. اگر همسر یا سایر کسانی که قرار است از شما مراقبت کنند در خانه نیستند به آنها هم اطلاع دهید.
آرامش خود را حفظ کنید
با وجود آنکه تصور زایمان در منزل باعث استرس میشود، اما بر خلاف تصور شما، بچه کار خود را خوب بلد است! شاید نگران آن هستید که او از پا یا باسن به سمت بیرون حرکت کند و برای خارجشدن، دچار مشکل گردد. خوشبختانه، بچههایی که زود به دنیا میآیند اغلب این مشکل را ندارند زیرا سر آنها رو به پایین قرار دارد.
به خاطر داشته باشید که زایمان در خانه در مناطق روستایی و حتی در برخی کشورهای پیشرفته مثل هلند بسیار رایج است. نتایج یک مطالعه در خصوص کشور هلند نشان میدهد که زایمانهایی که برای خانه برنامهریزی شده از زایمانهای بیمارستان بهتر انجام شده زیرا مداخله دارویی در آنها کمتر بوده است.
اقدامات لازم قبل از زایمان را انجام دهید
دستها و اطراف واژن را با صابون بشویید. یک سطل آب گرم و حداقل 4 حوله تمیز آماده نمایید تا در موقع لازم بتوانید بچه را خشک و پاکیزه کرده و گرم نگهدارید. بجای آنکه برای تمیز نگهداشتن خانه در تشت حمام بنشینید، توصیه میشود یک پلاستیک یا هر پوشش یا تشکچه ضد آب دیگری را روی تخت یا قالیچه قرار داده و روی آن قرار بگیرید تا پرسنل اورژانس راحتتر به شما دسترسی داشته باشد.
بهترین حالت آن است که به پهلوی چپ بخوابید تا اکسیژن از طریق بزرگسیاهرگ، به بچه برسد. در این وضعیت، به خوبی میتوانید به بچه برای بیرون آمدن کمک کنید.
اگر فرد دیگری برای کمکدادن به شما در خانه حضور دارد روی لبه تخت قرار گرفته و پاهای خود را روی یک صندلی قرار دهید. این وضعیت مشابه وضعیت زایمان در بیمارستان است. یا اگر راحتتر هستید به حالت چهار دست و پا قرار بگیرد.
وقتی که بچه دارد به دنیا میآید نباید زور بزنید. این کار باعث میشود بچه خیلی سریع به دنیا بیاید و به بافت ظریف بدن شما آسیب برسد. اما نفس نفس زدن به شما کمک میکند زیرا جلوی حبسشدن نفس در سینه و فشار داخلی را میگیرد. وقتی که سر بچه بیرون آمد، دست خود را به آرامی در کنار او قرار دهید اما بچه را نکِشید. به آرامی به او کمک کنید تا از بدن شما خارج شود. اگر بند ناف دور گردن بچه پیچیده، با ملایمت یک انگشت را دور آن قلاب کرده و فشار وارده به سر و گردن بچه را کم کنید.
کمک کنید نوزاد به شرایط طبیعی برسد
خدا را شکر. فرزند زیبا و دوست داشتنی شما حالا در کنارتان است! به محض اینکه بچه به دنیا آمد حوله را دور او پیچیده و خشک نمایید. سپس او را روی شکم یا سینه خود قرار دهید. تماس پوستی با نوزاد، او را گرم و آرام میکند. برای آنکه بچه به تنفس تحریک شود، انگشتان خود را از گوشه چشمان کودک به سمت پایین بینی و سوراخهای بینی حرکت دهید تا مایع آمنیوتیک خارج شود.
سپس با سرعت و قدرتی که در حمام موهای خود را میشویید، کنارههای پشت کودک و روی قفسه سینه او ماساژ دهید. در این حالت، سر کودک باید پایینتر از پاهای او باشد. این کار را تا زمانی که بچه شروع به تنفس میکند ادامه دهید.
امروزه پزشکان کمتر از دستگاه آسپیراتور استفاده میکنند چون اغلب نوزادان بدون مداخله، شروع به تنفس میکنند. در موارد نادر که بچه شروع به تنفس نمیکند، دهان او را با انگشت پاک کرده و سپس دو بار به آرامی در دهان و بینی او بدمید.
بند ناف را نبرید و گره نزنید
بعید است خودتان بتوانید بند ناف را به صورت استریل جدا کنید. این کار ممکن است باعث عفونت در بدن بچه شود. علاوه بر این، حدود 30 درصد خون نوزاد در هنگام تولد هنوز در جفت قرار دارد که میتواند 2 تا 5 دقیقه اکسیژن مورد نیاز او را تامین کند و در حالتی که بچه هنوز شروع به تنفس نکرده واقعا نجاتبخش است. بهتر است بند ناف و جفت را جدا نکرده و آنها را در جایی بالاتر از سطح بدن بچه قرار دهید.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه