کرمک یا کرم سنجاقی شایعترین نوع کرم انگلی روده است که معمولا کودکان 5 تا 10 سال را دچار عفونت میکند. کرمک ها خیلی مسری بوده و از طریق ارتباط افراد و اشیاء آلوده به تخم کرمک به راحتی منتقل میشوند. بنابراین بچهها خیلی راحت ممکن است دچار آن شوند.
طول کرمک حدود 6 میلی متر تا 12 میلی متر است که داخل معده میشود یا در خم روده یا مقعد زندگی کرده و تخمهای خود را نزدیک سوراخ مقعد میریزد.
علائم ابتلا به کرمک چیست؟
درد شکم، حالت تهوع، مشکلات خوابیدن، حالت ناراحتی و خارش در سوراخ مقعد، علائم عفونت بیماری کرمک هستند اما معمولا کرمک علامت خاصی ندارد.
درمان خانگی و دارویی کرمک چیست؟
قدم اول
مطابق دستور پزشک به کودک دارو بدهید. داروهای مبندازول، آلبندازول و پیرانتل برای رفع کرمک تجویز میشوند. از آنجا که کرم سنجاقی خیلی مسری است ممکن است پزشک بخواهد تمامی افراد همسفره کودک یعنی تمام افراد خانواده نیز دارو را مصرف نمایند. معمولا دارو 2 دوز است که 2 تا 3 هفته جدا هم باید مصرف شود.
قدم دوم
حمام اسفنجی یا حمام هر روز صبح مفید است. حمام روزانه برای پاک کردن تخمهای کرمک مهم است.
قدم سوم
تمامی رختخواب، لباس خواب، پوشک و لباسهای کودک را آبکشی یا تعویض نمایید. آبکشی باید در آب داغ باشد تا تخمهای کرمک از بین بروند. تمامی لباسهایی که با بدن در تماس بودهاند را بشویید.
با این کار از عفونت مجدد جلوگیری شده و جلوی گسترش کرمک گرفته میشود. صندلیها و نیمکتهایی که کودک روی آنها بوده را شامپو فرش بزنید و تمامی فرشهای خانه را جارو برقی کنید.
قدم چهارم
تمامی اسباب بازیهای کودک را با صابون و آب داغ بشویید. تشک تعویض و تمامی سطوحی که بچه با آنها در تماس بوده را بشویید یا تمیز نمایید.
قدم پنجم
پنجرهها و به خصوص اتاق بچه را باز نمایید. تخم کرمک به نور آفتاب حساسیت داشته و در اثر آفتاب میمیرد.
بهتر است پوشک بچه همیشه پوشیده باشد چون در غیر این صورت مقعد بچه سایش پیدا کرده و تخمهای کرمک پخش میشود. اگر بعد از درمان، هنوز کرمهای سنجاقی زنده را در مدفوع کودک مشاهده کردید نگران نباشید.
با وجود آنکه دیدن این صحنه زیاد خوشایند نیست اما نشانه آن است که درمان دارد جواب میدهد. بهتر است ناخنهای خود را کوتاه نگهداشته و بعد از تعویض پوشک دستان خود را با آب گرم بشویید.
بیشتر بدانید:
این بیماری خیلی بچه رو اذیت میکنه . بمیرم براش.