والدین همه نوزادان نسبت به تغذیه نوزاد خود خیلی حساس هستند. آنها دوست دارند بدانند آیا رودههای نوزاد درست کار میکند. به همین دلیل بعضی از آنها میزان شیر دریافتی و مدفوع کودک را کنترل میکنند. کاهش مدفوع نوزاد برای آنها خیلی هراس آور است. چندین دلیل برای اینکه چرا نوزاد مدفوع نمیکند، وجود دارد.
اما قبل از بررسی این دلایل، اولین اقدام آن است که والدین باید تعداد دفعات نرمال مدفوع نوزاد را بدانند. اگر شک دارید که نوزاد از این الگو پیروی نمیکند و از یبوست یا اختلالات روده رنج میبرد به پزشک اطفال مراجعه نمایید.
دلایل تغییرات مدفوع و تعداد دفعات آن
شیر مادر یا شیر خشک
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند مدفوع روان و نرمی دارند. بچههایی که شیر خشک میخورند مدفوع سفتتری دارند اما مدفوع آنها باز هم جامد نیست. یک نوزاد میتواند بین 8 تا 10 بار در روز مدفوع نماید. اما تا زمانی که نوزاد حتی یک مدفوع در روز دارد جای نگرانی نیست.
دقت کنید ببینید نوزاد چقدر غذا میخورد و این به شما نشان میدهد چقدر مدفوع باید داشته باشد. اگر شکم نوزاد ورم دارد، چند روز است که مدفوع نکرده و احساس ناراحتی میکند به پزشک اطلاع دهید.
یبوست
وقتی که شیر نوزاد از شیر مادر به شیر خشک یا از یک نوع شیر خشک به شیر خشک دیگر تغییر میکند ممکن است یبوست اتفاق بیفتد. معمولا این حالت خود بخود برطرف میشود. اما اگر بچه به اندازه کافی مایعات نمیخورد یا چند روز است که مدفوع نکرده، شاید دچار عفونت شده باشد.
در این حالت بجز شیر مادر یا شیر خشک نباید چیز دیگری به نوزاد بدهید (مگر آنکه پزشک تشخیص داده باشد). بسته به سن کودک، پزشک ممکن است مسهل تجویز کرده یا نوع شیر خشک را عوض نماید.
بیماری هیرشپرونگ
بیماری هیرشپرونگ نوع نقص در سلولهای عصبی است در روده است. این سلولها به روده میگویند که مدفوع را بیرون بدهد. به همین دلیل کودکان مبتلا نمیتوانند زمانبندی مدفوع را تنظیم کند و دچار یبوست حاد میشوند. این بیماری از بدو تولد وجود دارد. علائم بیماری یبوست، اشتهای کم، حالت تهوع و استفراغ است. برای تشخیص آن بیماری پزشک باید از اشعه ایکس یا بیوپسی استفاده نماید.
تغییر حرکات روده
با افزایش سن نوزاد، حرکات روده او تغییر میکند. بعد از 1 تا 2 ماه، مدفوع نوزاد از چند مرتبه در روز به هر چند روز یکبار مدفوع تغییر میکند. این حالت کاملا نرمال است. رنگ و غلظت مدفوع نوزاد، با گذشت زمان و معرفی غذاهای جدید تغییر میکند.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه