چسبندگی جفت (پلاسنتا آکرتا یا جفت آکرتا) یکی از عوارض جدی بارداری است که خطرات جدی را به همراه دارد و موارد ابتلا به آن در جهان در حال افزایش است به خصوص از زمانی که سزارین در میان خانمهای باردار بسیار رایج شده است. اما اگر این عارضه به موقع تشخیص داده شود بدون نگرانی میتوان یک بارداری سالم را تجربه کرد.
سوالی که پیش میآید آن است که چسبیدگی جفت به رحم چیست و چه اطلاعاتی در مورد آن باید داشته باشید؟ ادامه مطالب را بخوانید تا متوجه شوید چه کسانی در خطر ابتلا به آن قرار دارند و اینکه چرا درمان فوری برای آن باید انجام شود.
چسبندگی جفت چیست؟
وقتی که جفت محکم به دیواره رحم میچسبد، عارضه چسبندگی جفت به وجود میآید. به طور نرمال، جفت در دوران بارداری به دیواره رحم میچسبد اما در زمان به دنیا آمدن نوزاد به راحتی از آن جدا میشود. وقتی که چسبندگی وجود دارد رگهای خونی و سایر بافتها به صورت خیلی عمقی در بافت رحم رشد میکنند و ممکن است در سه ماهه سوم بارداری منجر به خونریزی که گاهی بسیار خطرناک است، بشوند.
در زمان زایمان اگر جفت در بافت رحم بیشتر نفوذ کند و به عضلات برسد، پلاسنتا اینکرتا (جفت اینکرتا) و چنانچه در تمام طول دیواره رحم نفوذ کند پلاسنتا پرکرتا (جفت پرکرتا) نامیده میشود.
چه کسانی در معرض خطر چسبندگی جفت قرار دارند؟
خانمهایی که یک یا چند سزارین را قبلا انجام داده باشند به دلیل آنکه دیواره رحم برش و جراحی شده است بیشتر در خطر ابتلا به چسبندگی جفت قرار دارند. در گذشته به دلیل آنکه اغلب زایمانها به صورت طبیعی انجام میشد چسبندگی جفت خیلی کمتر مشاهده میشد. سایر عوامل ریسک شامل جفت سر راهی کامل یا ناقص، سن بارداری 35 و بالاتر و شرایط رحم مثل آندومتریوز و فیبروم رحم است.
چه چیزی باعث چسبندگی جفت میشود؟
اغلب پزشکان و محققان عامل اصلی چسبندگی رحم را برش دیواره رحم میدانند اما ممکن است بیماری برای افرادی که هیچ کدام از عوامل ریسک ذکر شده را ندارند اتفاق بیفتد.
علائم چسبندگی جفت چیست؟
اگر در سه ماهه دوم بارداری خونریزی یا لکه بینی دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. چسبندگی جفت معمولا در آزمایشهای سونوگرافی روتین بارداری قابل تشخیص است. اگر پزشک در این خصوص مطمئن نباشد حتما MRI را تجویز میکند.
چسبندگی جفت به رحم، چگونه درمان میشود؟
اگر این عارضه به موقع تشخیص داده شود پزشک به دنبال بهترین راه برای تامین سلامتی مادر و جنین میگردد. او احتمال زایمان اورژانسی را در نظر میگیرد. ممکن است برای کنترل بهتر خونریزی، زایمان حتی در 34 هفتگی انجام شود.
متاسفانه ممکن است زایمان سزارین منجر به هیستروکتومی (برداشتن رحم با جراحی) شود تا جلوی خونریزی بیشتر گرفته شود. با وجود آنکه شاید باردای برای فردی که دچار چسبندگی جفت است یک بارداری رویایی نباشد اما مراقبتهای مناسب و لذت و آرامش در آغوش کشیدن فرزند میتواند شادی را مجددا به قلب او برگرداند.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه