کودکان خیلی قبل از آنکه شروع به صحبت کردن نمایند با دیگران ارتباط برقرار میکنند. از لبخند زیبا گرفته تا اولین اصوات کودک همه شیوههای ارتباطی غیر کلامی هستند که از بدو تولد به دلایل منطقی شکل میگیرند: او میخواهد کاری کند که دیگران و به ویژه پدر و مادرش او را درک نمایند.
وقتی که مهارتهای حرکتی کودک رشد میکند او متوجه میشود که دستها و پاهایش ابزاری مناسب برای ارتباط هستند. بله درست است، تکان دادن دستها، دست زدن و اشاره کردن به اشیاء قدمهای بعدی برای برقراری ارتباط هستند.
چه زمانی باید انتظار توانایی ارتباط غیر کلامی کودک را داشته باشید؟
کودک در حدود 9 ماهگی پاداش زحمات شما را با تکان دادن دستهایش نشان میدهد. او در حدود 12 ماهگی میتواند به چیزهایی که علاقه دارد اشاره نماید. با وجود آنکه شاید این موضوع خیلی غیر عادی به نظر برسد اما واقعا شگفت انگیز است؛ کودک با این کار نشان میدهد چیزی را میبیند و از والدین خود میخواهد آنها هم آنرا ببینند!
متخصصان این اتفاق را توجه مشترک مینامند که یکی از اتفاقات مهم رشد کودک است. او علاوه بر آنکه به شما میگوید به چیزی که علاقه دارد توجه نمایید چیزهای دیگری را هم یادآوری میکند: او با اشاره کردن، کارهایی که دوست دارد، چیزهایی که میخواهد، چیزهایی که به خاطر میآورد و چیزهایی که دیگر وجود ندارند را نشان میدهد. او ممکن است به سمت درختی که قبلا یک کبوتر روی آن نشسته بوده اشاره کند.
چطور به کودک کمک کنیم مهارتهای حرکتی را کشف نماید؟
الگو کردن این حرکات بهترین راه برای تشویق کودک به مهارتهای غیر کلامی است. دستان او را بگیرید و در حالی که میگویید: «دست، دست، دست» دستان او را بهم بزنید؛ در حالی که میگویید :«بای-بای» دستان او را به حالت موجی شکل حرکت دهید. با کودک بازیهای انگشتی انجام دهید مثلا بگویید دستهایتان گنجشکی است که دارد پرواز میکند و همزمان برای او آواز بخوانید.
با این کار به او مفهوم حرکت را با همراه معنی آموزش میدهید. بازی «چشم، بینی، دهان» هم خیلی مفید است. در حالی که دستهای خود را به چشم، بینی و دهان میزنید آنها را نام برده و در انتها کودک را ببوسید.
قدرت اشاره کودک را با اشاره به چیزهایی که هر دوتان میبینید و آنها را میشناسید بالا ببرید: «پیشی رو ببین که داره رو ماشین راه میره». دستان کودک را بگیرید و به سمت اشیاء اشاره کنید تا بفهمد چگونه باید به اشیا اشاره کند. وقتی که او دوباره همان شیء را ببیند آنرا به خاطر آورده و به سمت آن اشاره خواهد کرد.
وقتی که به سمت چیزی اشاره میکند اسم آنرا به او بگویید. این کار باعث توسعه دایره لغات او میشود. با وجود انکه او هنوز نمیتواند آنها را نام ببرد اما لغات را در مغز خود ذخیره کرد و در آینده از آنها استفاده خواهد کرد.
در صورت کسب نکردن مهارتهای حرکتی، آیا جای نگرانی هست؟
اغلب کودکان در حدود 9 ماهگی میتواند دست بزنند و دست خود را تکان دهند اما اگر کودک شما در این سن هنوز این کارها را انجام نمیدهد نگران نباشید. فقط باید که با او بازیهای حرکتی و انگشتی را ادامه دهید. او بزودی این مهارتها را کسب خواهد کرد.
وقتی که او یاد میگیرد به سمت اشیا اشاره کند و رفتارهایی را که میبیند تقلید نماید علاقمند میشود چیزهای بیشتری را به دست خود بگیرد وحس کنجکتوی او افزایش مییابد. در ای نحالت، خیلی خوب است که شما نام کارهایی که انجام میدهد و چیزهایی را که بر میدارد به او بگویید. فراموش نکنید که در این سن دایره لغات ذهنی او بسیار گستردهتر از دایره لغاتی است که زبان میآورد. پس از این فرصت استفاده کرده و تا میتوانید به او کلمات جدید یاد بدهید.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه