جالب است بدانید نرخ دوقلوزایی با سرعت عجیبی در 30 سال گذشته در حال رشد بوده است. تعداد نوزادان دوقلو در 30 سال گذشته 75 درصد افزایش یافته است. به باور متخصصان، شیوههای درمان ناباروری و چاقی عوامل اصلی این افزایش بودهاند. اما دلایل دیگری نیز برای این موضوع وجود دارد. در ادامه در مورد احتمال بارداری دوقلویی و نیز راههای افزایش شانس دوقلوزایی بحث شده است.
احتمال داشتن دوقلو چقدر است؟
در حال حاضر حدود 4 درصد نوزادان دوقلو یا چند قلو هستند. ضمنا بیشتر این جمعیت – یعنی حدود 95 درصد آنها – دوقلو هستند.
حالتهایی که احتمال بارداری دوقلویی افزایش مییابد
چنیدن عامل برای باردار شدن دوقلوهای ناهمسان (Fraternal Twins) که از 2 تخمک تشکیل میگردند وجود دارد. به خاطر داشته باشید که دوقلوهای همسان خیلی کمتر هستند. در حالتهای زیر شانس داشتن دوقلو یا چند قلو افزایش مییابد:
اگر در خانواده شما دوقلو وجود داشته باشد
آیا دوقلوزایی ارثی است؟ بله در مورد زن پاسخ مثبت است. اگر در خانواده زن دو قلو وجود داشته باشد احتمال بارداری دوقلو 2 برابر میشود. اما اگر دوقلو در خانواده مرد وجود داشته باشد و حتی تعداد آنها زیاد هم باشد، تاثیری بر احتمال دو قلو باردار شدن شما ندارد.
قبلا دوقلو داشتهاید
اگر قبلا هم دوقلو باردار بوده اید احتمال بارداری مجدد دوقلو خیلی زیاد است.
اگر سن شما (برای بارداری) بالا باشد
با افزایش سن، احتمال بارداری دوقلو بیشتر میشود. مطالعات محققان نشان میدهد بدن زنان بالای 35 سال، هورمون محرک فولیکول (FSH) بیشتری نسبت به زنان جوانتر تولید میکند که باعث میشود بیش از یک تخمک در زمان تخمک گذاری آزاد شود.
اگر قبلا هم باردار شده باشید. با هر بارداری شانس بارداری دوقلو کمی افزایش مییابد. شاید دلیل این امر آن باشد که با هر بارداری سن شما هم بیشتر میشود.
اگر تحت درمانهای ناباروری باشید
اگر تحت روشهای درمانی ناباروری باشید یا قبلا از این درمانها استفاده کرده باشید شانس دوقلوزایی بیشتر میشود. با وجود آنکه داروهای درمان ناباروری با اندازه قبل باعث دوقلوزایی نمیشوند استفاده از روشهای کمک باروری (ART)، به ویژه آن نوع که باعث تحریک تخمکگذاری میشود احتمال بارداری دوقلویی یا چند قلویی را چند برابر میکند. حدود 20 تا 25 درصد زنانی که از داروهای تحریک کننده تخمک گذاری یا از روش لقاح خارج رحمی یا آی وی اف (IVF) استفاده کردهاند دوقلو یا چند قلو باردار شدهاند.
اگر دچار اضافه وزن باشید
احتمال بارداری دوقلوهای غیر همسان برای زنانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها بالاتر از 30 است بیشتر از زنانی که است که شاخص توده بدنی آنها پایین است. محققان این فرضیه را مطرح کردهاند که زنان چاق فاکتور رشد شبه انسولین (insulin-like growth factor) بالاتری دارند که باعث میشود با افزایش حساسیت تخمدانها به هورمون محرک فولیکول تخمک گذاری بیشتر شود.
اگر بلند قد باشید
دوقلوزایی در میان زنان بلند قد نسبت به زنان کوتاه قد بیشتر مشاهده میشود. نتایج یک مطالعه نشان میدهد زنانی که دوقلو باردار شده اند قد آنها به طور متوسط حدود 2.5 سانتی متر از متوسط قد زنان بالاتر بوده است. محققان اعتقاد دارند دلیل این امر آن است که مقادیر فاکتور رشد شبه انسولین در زنان بلند قد بیشتر است.
اگر از نژاد آفریقایی یا آمریکایی باشید
احتمال بارداری دوقلو در زنان سیاه پوست نسبت به زنان هندواروپایی و به همین صورت زنان هندواروپایی نسبت به نژادهای اسپانیولی یا آسیای شرقی بیشتر است.
بیشتر بدانید:
ژن دوقلو از مادر یا پدر و ارثی است؟
ثبت ديدگاه