چه واکسنهایی در بارداری مجاز است؟ پاسخ به این سوال به نوع واکسن ربط دارد. پزشکان معتقدند زنان باردار نباید واکسنهای حاوی ویروس زنده یا ضعیف شده مثل واکسن MMR (سرخک، اوریون، سرخجه) و آبله مرغان تزریق نمایند. اما به شدت توصیه میکنند واکسنهای آنفولانزا و سه گانه (کزاز، دیفتری و سیاه سرفه) و همچنین واکسن کرونا را دریافت نمایند. در هر صورت مثل هر مساله دیگری در بارداری مهمترین ملاک تصمیم گیری نظر پزشک است.
چه واکسنهایی که در بارداری توصیه نمیشود؟
واکسن MMR به صورت نظری باعث ویروس سرخجه در زنان بردار میشود. در صورت ابتلا به سرخجه در بارداری ناتوانی ذهنی نوزاد محتمل است. با این حال بعضی از زنانی که واکسن MMR در بارداری تزریق کرده اند نوزادان سالمی به دنیا آوردهاند. اگر در هفته های اول بارداری و زمانی که از بارداری خود اطلاع نداشتید واکسن MMR زدهاید نگران نباشید. ریسک نقصهای مادرزادی جنین در این حالت خیلی پایین و کاملا نظری است.
بخش سرخک و اوریون واکسن MMR هم درارای ویروس زنده هستند و ضعیف شده. با وجود آنکه بعضی از پژوهشها عفونت ناشی از واکسن خطر نقصهای مادرزادی را افزایش میدهد اما به اثبات نرسیده است. همچنین خطر ارتباط بین این 2 واکسن و سقط جنین وجود دارد اما این مورد هم هنوز به اثبات نرسیده است.
واکسن آبله مرغان هم از ویروس زنده ضعیف شده تهیه میشود و بهتر از در بارداری از ان صرفنظر شود. اگر در کودکی این بیماری را نگرفتهاید بهتر است مراقب باشید و نکات بهداشتی را رعایت نمایید و این مقاله را در سایت نی نی تالار مطالعه نمایید:
پیشگری از آبله مرغان در بارداری و خطر ابتلا به آن
کدام واکسنها در بارداری توصیه میشود؟
چند نوع واکسن در بارداری توصیه میشود: واکسن آنفولانزا که در سه ماهه اول یا سه ماهه دوم بارداری باید دریافت شود و واکسن Tdap (کزاز، دیفتری، سیاه سرفه) که بین هفته 27 تا 36 بارداری تزریق میشود تا از نوزاد در مقابل سیاه سرفه حفاظت نماید و هر دو واکسن واقعا موثر بودهاند.
همچنین به توجه به همه گیری بیماری کرونا توصیه وزارت بهداشت ایران در صورت داشتن شرایط لازم تزریق واکسن کرونا بعد از هفته 12 بارداری است. برای اطلاعات بیشتر در این مورد باید به سایت وزارت بهداشت مراجعه نمایید.
علت مفید بودن واکسن آنفولانزا آن است که زنان باردار نسبت به زنان غیر باردار 7 مرتبه بیشتر در معرض آنفولانزای شدید و مهلک قرار دارند.
علت موثر بودن واکسن Tdap در بارداری چیست؟
واکسن Tdap (کزاز، دیفتری، سیاه سرفه) نوع جدیدتر واکسن سه گانه است. حتی اگر قبل از بارداری واکسن Tdap را دریافت کردهاید در بارداری باز هم توصیه میشود. علت این موضوع آن است که اگر واکسن بین هفته 27 تا 36 بارداری تزریق شود بدن مادر آنتیبادیهای سیاه سرفه تولید میکند که از طریق جفت میتواند وارد بدن جنین شود. آنتی بادیهای بدن مادر نوزادان خیلی کوچک را از خطر سیاه سرفه نجات میدهد. اگر این واکسن به نوزاد تزریق شود اصلا موثر نیست.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه