تبخال (هرپس) تناسلی یک عفونت آمیزشی است. یعنی اینکه در حین رابطه جنسی ممکن است به فرد دیگری منتقل شود. انواع رابطه جنسی که میتواند منجر به سرایت این بیماری شود عبارتست از: رابطه واژینال، رابطه دهانی و رابطه مقعدی. احتمال این بیماری در بارداری هم وجود دارد. این بیماری میتواند برای جنین هم خطر ایجاد کند.
انواع تبخال
قبلا تصور میشد که ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) بیشتر باعث التهاب سرد روی لبها (تب تاول) شود و ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV-2) عامل تبخال در ناحیه اندام تناسلی، مقعد، رانها و غیره است اما الان میدانیم که هر دو نوع ویروس در هر دو ناحیه میتوانند عفونت ایجاد کنند. اگر سیستم ایمنی بدن قوی باشد بیماری در حالت نهفته میماند.
وقتی که ویروس نهفته است علائم بیرونی ویروس ظاهر نمیشود. ممکن است در حالت نهفته هم فرد باعث سرایت بیماری بشود اما این اتفاق نادر است.
علائم تبخال
علائم تبخال خیلی متفاوت است و حتی ممکن است فرد متوجه آنها نشود:
- حس خارش و سوزش در واژن و مقعد
- درد در ناحیه تناسلی
- خروج ترشحات از واژن
- آسیب و زخم روی سرویکس یا واژن
- علائمی شبیه علائم آنفولانزا در اولین ابتلا به بیماری
معمولا 2 تا 10 روز بعد سرایت بیماری التهاب شروع میشود. علائم 2 تا 3 هفته باقی میماند. بعد از ابتلای اولیه دفعات بعدی ممکن است در یک سال آینده باشد اما به شدت قبلی نیست.
درمان تبخال تناسلی
هنوز درمان خاصی برای آن پیدا نشده است. اگر یک بار به آن مبتلا شوید متاسفانه دفعات دیگری هم وجود خواهد داشت. اما داروهایی برای کم کردن احتمال ابتلای دوباره وجود دارد. هنوز گزارشی در مورد بروز نقص مادرزادی در اثر مصرف این داروها در بارداری اعلام نشده است. اما تاکید میشود که مصرف هر دارویی در بارداری باید با تجویز پزشک انجام شود:
- آسیکلوویر (زوویراکس)
- والاسیکلوویر (والترکس)
شیوع تبخال در بارداری
تبخال در بارداری باید مدیریت شود. اگر اولین ابتلای شما در بارداری اتفاق افتاده خطر سرایت آن به جنین وجود دارد و خدای ناکرده احتمال تولد نوزاد نارس یا مرده وجود دارد. اما اگر قبلا هم به تبخال مبتلا شده و در بارداری یکبار دیگر به آن مبتلا شدهاید معمولا این حالت دیگر خطری برای جنین ندارد مگر آنکه یک زخم فعال در اندام تناسلی در زمان زایمان داشته باشید.
در زمان فعال بودن هرپس، چه دفعه اول باشد چه تکرار آن باید سرعت درمان را بیشتر کنید و از انتشار عفونت به نقاط دیگر بدن و سایر افراد جلوگیری کنید. به همین منظور:
- نواحی ملتهب را لمس نکنید
- آنها را خشک و تمیز نگهدارید
- تا زمان مداوای کامل رابطه جنسی نداشته باشید
- دستهایتان را زیاد بشویید
ابتلا به تبخال نزدیک زمان زایمان
اگر تبخال شما در بارداری فاقد علائم است و به زمان زایمان نزدیک شدهاید برنامه خود را تغییر ندهید. تنها خطر آن است که شما مبتلا باشید و نوزاد در زمان تولد در تماس با التهاب فعال قرار گرفته و عفوت به او منتقل شود. حتما با پزشک مشورت نمایید تا برای جلوگیری از تبخال نوزادی حسابی مراقب باشد.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه