حتما شنیدهاید که اغلب خانمهای باردار دچار اسیدیت و سوزش معده میشوند. با وجود آنکه تهیه داروهای ضد اسیدی از داروخانهها به صورت بدون نسخه امکانپذیر است اما به هیچ وجه مصرف این داروها به صورت خودسرانه و بدون تایید پزشک در بارداری توصیه نمیشود. در حالتهای خاصی ممکن است پزشک آنرا برای کاهش رفلاکس معده تجویز نماید.
این ماده در بسیاری از مواد غذایی فراوری شده در بازار کاربرد دارد. در این مطلب در مورد سیترات سدیم، مصرف آن در بارداری، ایمنی و عوارض جانبی آن در بارداری توضیح میدهیم.
سیترات سدیم چیست؟
سیترات سدیم نمکی از اسید سیتریک است که در اغلب آنتی اسیدها وجود دارد. این ماده از تولید اسید زیاد در بدن جلوگیری میکند. همچنین برای جلوگیری از سنگ کلیه و نقرس از طریق کاهش اسید اوریک در بدن کاربرد دارد. سیترات سدیم به عنوان ماده قلیائی برای تنظیم اسیدیته در اعضای مختلف بدن از طریق مکانیزمهای مختلف مثل خنثی کردن پی هاش عمل میکند.
آیا مصرف سیترات سدیم در بارداری بی خطر است؟
این دارو را نباید بدون نسخه پزشک در بارداری مصرف کرد. قطعا پزشک در صورت لزوم، فواید دارو را با عوارض آن مقایسه کرده و سپس تصمیمگیری میکند. این ماده میتواند باعث فشار خون و افزایش اِدِم شود. به همین علت ممکن است پزشک آنتی اسید بدون سیترات سدیم تجویز کند. زنان در خطر مسمومیت بارداری و یا دچار مسمومیت بارداری نباید آنتی اسید استفاده کنند چون خطر آنرا دوچندان میکند.
موارد کاربرد سیترات سدیم چیست؟
- علت استفاده از این ماده، خواص قلیائی آن است. کاربردهای اصلی این ماده به شرح زیر است:
- سیترات سدیم اثر اسیدی را در بدن خنثی میکند
- برای بیماری اسیدوز متابولیک مزمن استفاده میشود که یک عدم تعادل اسیدی در بدن است که در اثر عملکرد نامناسب کلیهها ایجاد میشود
- در حالت تولید اسید اوریک زیاد و سنگ کلیه تجویز میشود
- برای قلیائیکردن ادرار و کاهش اسید ادرار استفاده میشود
- سیترات سدیم آنتی اسیدی است که همراه با چند داروی معدهای دیگر در سزارین یا سایر جراحیهای دیگری که نیاز به بیهوشی دارد، استفاده میشود.
عوارض جانبی سیترات سدیم چیست؟
این ماده عوارض جانبی بزرگ و کوچک دارد. عوارض جانبی بزرگ نادر هستند اما حتما به سرعت باید درمان شوند. بعضی از عواض جانبی بزرگ این ماده عبارتند از:
- جوش، کهیر و خارش
- ورم، قرمزی و التهاب، یا کنده شدن پوست با یا بدون تب
- خس خس سینه و مشکلات تکلمی
- تنگی نفس یا سفت شدن سینه و گلو
- ورم صورت
- ضربان قلب تپنده، ضربان قلب نامنظم
- افزایش فشار خون
- تاری دید یا دید تونلی، چشم درد و غیره
بعضی از عوارض جانبی کوچک آن اسهال، استفراغ، انقباض ناخواسته عضلات، احتباس مایعات در بدن و افزایش قلیائیت آب بدن. در حالتی که عوارض جانبی بزرگ را مشاهده کردید یا در صورتی که عوارض جانبی کوچک طولانی شد با پزشک تماس بگیرید.
داروهای جایگزین سیترات سدیم
وقتی که فردی به دلایلی نمیتواند سیترات سدیم مصرف کند با تایید پزشک میتواند از داروهای زیر به عنوان جایگزین مصرف کند:
- آنتی اسیدهای شامل نمک کلسیم مثل کربنات کلسیم
- آنتی اسیدهای دارای سایمتیکون و الگینات
- آنتی اسیدهای دارای منیزیم و آلومینیوم. این نوع آنتی اسیدها زیاد تجویز میشوند چون برای معده مناسب هستند و عوارض جانبی آنها از سایر داروهای مشابه کمتر است.
پرسشهای پرتکرار
چرا سیترات سدیم در زایمان استفاده میشود؟
از این ماده به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی در زایمان و برای جلوگیری از ورود اسید به ریه مصرف میشود.
چه کسانی نباید سیترات سدیم مصرف کنند؟
مصرف سیترات سدیم در بارداری بدون نسخه پزشک ممنوع است. سیترات سدیم برای کسانی که به آن آلرژی دارند یا افراد دچار مشکلات کلیوی، مشکلات قلبی و فشار خون کنترل نشده نباید استفاده شود.
چه خوراکیهای غنی از سیترات سدیم هستند؟
تولیدکنندگان ماد غذایی در غذاهای فراوری شده از این ماده به عنوان غلیظ کننده، امولسیفایر و تثبیت کننده غذایی استفاده میکنند. این ماده معمولا در پنیر فراوری شده، بستنی، مربا، مخلوط ژلاتین و میوههای کنسروی موجود است.
منبع: beingtheparent.com
بیشتر بدانید:
بهترین زمان مصرف زینک در بارداری چیست؟
تزریق آمپول بتامتازون در بارداری
مصرف داروهای ضد حساسیت لوراتادین، سیتریزین، فکسوفنادین در بارداری
ثبت ديدگاه