شاید دیابت بارداری و مسمومیت بارداری، دو مورد از مهمترین عوارض دوران بارداری باشند که نشانه هر دوی آنها را میتوان در ادرار مشاهده کرد. به همین علت است که در برخی از دفعات ویزیت پزشک در دوران بارداری، باید جواب آزمایش ادرار را نیز همراه خود ببرید.
علت انجام آزمایش ادرار در بارداری چیست؟
آزمایش ادرار علائمی را نشان میدهد که پزشک با استفاده از آن میتواند مداوای بیمار را آغاز نماید. این آزمایش در دوران بارداری برای بررسی عارضههای زیر انجام میشود:
دیابت. سطح بالای گلوکز (یا قند) در ادرار ممکن است نشانگر دیابت نوع 2 باشد که از قبل وجود داشته است (اگر تا آن زمان هنوز تشخیص داده نشده باشد آزمایش ادرار میتواند آن را نشان دهد). دفع کتون و وجود قند در ادرار ممکن است نشانه ابتلا به دیابت بارداری در دوران بارداری باشد.
مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی. میزان دفع پروتئین در ادرار در اوائل بارداری با مقادیر پروتئین در ادرار در مراحل بعدی بارداری مقایسه میشود. مقایر زیاد پروتئین نشانه پره اکلامپسی یا فشار خون بالای ناشی از بارداری است.
عفونت مجاری ادراری (UTI). وجود گلبولهای سفید یا قرمز خون یا باکتری در ادرار میتواند نشانه عفونت مجاری ادراری باشد.
آزمایش ادرار چگونه انجام میشود؟
بهتر است قبل از انجام آزمایش به میزان زیادی مایعات بنوشید. سپس باید ظرف مخصوص نمونه را از متصدی مربوطه دریافت کرده و در جای مشخص شده قرار دهید. آزمایشگر وسیله تست کاغذی را در ادرار قرار داده یا چند قطره از نمونه را روی نوار تست میریزید. تغییر رنگ وسیله تست، نشانه مثبت بودن آزمایش است.
اگر جواب آزمایش مثبت باشد چه اقدامی باید انجام داد؟
اگر جواب تست ادرار مثبت بوده و گلوکز در ادرار وجود داشته باشد. نباید استرس داشته باشید. بیش از 50 درصد خانمهای باردار همین شرایط را تجربه میکنند که کاملا نرمال و قابل پیش بینی است. آنها در اغلب موارد به دیابت بارداری مبتلا نیستند. اما اگر جواب آزمایش 2 مرتبه پشت سر هم مثبت شود، پزشک آزمایش گلوکز (تست تحمل گلوکز خوراکی) را برای شما تجویز میکند که باید آنرا در اسرع وقت انجام دهید. پزشک بسته به نتیجه این تست، در مورد روند درمان تصمیمگیری میکند.
اگر جواب تست ادرار مثبت بوده و پروتئین در ادرار وجود داشته باشد. پزشک آزمایشهای دیگری را برای اطمینان از ابتلا به مسمومیت بارداری تجویز میکند.
اگر جواب تست ادرار مثبت بوده و عفونت مجاری ادراری وجود داشته باشد. پزشک به سادگی با استفاده از آنتی بیوتیک جلوی گسترش عفونت را میگیرد. به خاطر داشته باشید که مصرف آنتیبیوتیکها حتما باید با صلاحدید پزشک و طبق نظر او انجام شود.
آیا آزمایش ادرار در دوران بارداری، خطراتی را برای مادر یا جنین به همراه دارد؟
خیر. این آزمایش به خودی خود برای مادر یا جنین خطرناک نیست اما به دلیل زحمتی که طی مسافت رسیدن به آزمایشگاه و برگشتن از آنجا برای مادر دارد و به دلیل ایجاد خستگی برای او، باید هر وقت که واقعا نیاز است و بنا به تشخیص پزشک انجام شود.
بیشتر بدانید:
ثبت ديدگاه